Alttan donduruculu veya üstten donduruculu ürün tiplerinde standart genişlikteki modellerden daha büyük kapasite ihtiyaçları için XL ve XXL geniş kapasiteye sahip modellere kadar ihtiyaçlarınıza göre seçim yapabileceğiniz birçok model mevcuttur.
Profilo Buzdolabı Modelleri Nedir?
Alttan Donduruculu Buzdolabı mı Üstten Donduruculu Buzdolabı mı Tercih Etmeliyiz?
Gün içerisinde daha sık kullanacağınız taze meyve/sebzelerinize ve diğer gıdalarınıza daha konforlu bir şekilde ulaşmanızı ve buzdolabınızdan almanızı sağlayan alttan donduruculu buzdolapları modern bir tasarıma sahiptir. Dondurucu bölmesini sıkça kullanan ve dondurucuda çekmece yerine raf yerleşimini tercih eden tüketiciler içinse, üstten donduruculu buzdolabı modelleri ön plana çıkmaktadır.
NoFrost Buzdolabı alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Buzdolabınızı seçerken öncelikle ne kadar kapasiteye ihtiyacınız olduğuna ve mutfağınızda ne kadarlık bir alana sahip olduğunuza dikkat etmeniz gerekir. Küçük aileler için standart veya XL kapasitelerdeki ürünler bir seçenek olabilirken, geniş aileler için XXL geniş kapasiteli ürünler daha rahat bir kullanım sunacaktır. Kapasiteden sonra buzdolabının enerji tüketimi de hem bütçeniz hem de doğa için önemli bir kriter olacaktır. Yüksek enerji sınıflı ürünler satın alırken biraz daha yatırım gerektirse de, sağladıkları enerji tasarrufu ile uzun vadede size daha iyi bir tasarruf sağlayabilirler. Ayrıca, buzdolabının ne tür bir tazelik teknolojisi sunduğu, renk seçenekleri, dondurucu bölmesinin pozisyonu ve uzaktan bağlanabilirlik özellikleri sunup sunmaması da diğer önemli seçim kriterleri arasındadır.
Buzdolabı Enerji Sınıfları Nedir?
Buzdolapları, 7/24 enerji tüketmeleri sebebiyle, satın alma esnasında enerji sınıflarına en çok dikkat edilmesi gereken beyaz eşyalardandır. Mart 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de yeni enerji etiketi yönetmeliği uygulamaya koyuldu. Satışta olan tüm buzdolapları, bu regülasyonun kriterlerine göre, A ile F arasında enerji sınıflarında derecelendirilir. F enerji sınıfından A enerji sınıfına doğru enerji sınıfları yükselmekte, buzdolabının enerji tüketimi ise düşmektedir. A+++ ve A++ gibi enerji sınıfları artık yönetmelik gereğince kullanılamamaktadır.
Hangi Enerji Sınıfı Buzdolabını Tercih Etmeliyiz?
Buzdolabınızın 7/24 çalıştığını düşününce, buzdolapları satın alma esnasında enerji sınıflarına en çok dikkat edilmesi gereken beyaz eşyalardandır. Daha yüksek enerji sınıflı buzdolaplarını seçmeniz, uzun vadede hem bütçeniz hem de doğa için en iyi seçim olacaktır. F enerji sınıflı ürünler en yüksek enerji tüketimli ürünleri temsil ederken, A enerji sınıfına doğru yaklaştıkça buzdolabının enerji tüketimi düşmektedir. C enerji sınıfına sahip geniş kapasiteli bir buzdolabı, F enerji sınıfındaki küçük kapasiteli bir buzdolabından daha düşük enerji tüketimine sahip olabilir. Bu sebeple buzdolabınızı satın alırken daha yüksek enerji sınıflı bir ürün tercih etmek iyi bir yatırım olacaktır. 2023 senesinde satışta olan modeller arasındaki en yüksek enerji sınıflı solo buzdolabı, C enerji sınıflı model olduğu görülmektedir.
F Sınıfı Buzdolabı Enerji Tüketimi
F sınıfı buzdolapları, en düşük enerji sınıfı olması sebebiyle en yüksek miktarda enerji tüketen buzdolaplarıdır. Toplam tüketim kapasiteye göre değişmekle birlikte, bu modeller yüksek miktarda elektrik harcamaktadır.
D Sınıfı Buzdolabı Enerji Tüketimi
D sınıfı buzdolabı, F sınıfı aynı kapasitedeki muadil buzdolaplarına göre %36 daha az enerji tüketir. Toplam tüketim ürünün kapasitesine göre değişmektedir.
C Sınıfı Buzdolabı Enerji Tüketimi
C sınıfı buzdolabı, F enerji sınıfı aynı kapasitedeki muadil buzdolaplarına göre %44’e kadar daha az enerji tüketir. Toplam tüketim ürünün kapasitesine göre değişmektedir.
Buzdolabının Işığı Yanıyor Ama Soğutmuyor?
Buzdolabınız, sergileme/demo moduna alınmış olabilir. Demo modunu kapatmak için kullanma kılavuzunu kontrol edin veya çağrı merkezine ulaşın.
Buzdolabının Işığı Yanmıyor
Birçok farklı sebep olabilir, müşteri hizmetlerini arayın.
Buzdolabı Alarm Işığı Kırmızı Yanıyor
Buzdolabınızın soğutucu veya dondurucu kapısı açık kalmış olabilir. Eğer kapıların kapandığından eminseniz ve alarm ışığı kırmızı yanmaya devam ediyorsa ve buzdolabınıza yeni taze gıda yüklemesi yaptıysanız buzdolabınızın sıcaklığı aniden yükselmiş olabilir. Soğutma/dondurma bölmesindeki hava açıklıklarının önünde herhangi bir engel olmadığından emin olup, buzdolabınızın gıdaları soğutması için zaman tanıyınız. Modelinizde mevcutsa “Süper Soğutma / Süper Dondurma” modlarını aktifleştirebilirsiniz. Bu esnada ikaz sesi geliyorsa, alarm tuşuna basarak ikaz sesini durdurabilirsiniz. Belli bir süre sonunda ikaz ışığı sönmezse müşteri hizmetlerini arayınız.
Buzdolabı Işığı Yanıyor Motor Çalışmıyor
Buzdolabınız, sergileme/demo moduna alınmış olabilir. Demo modunu kapatmak için kullanma kılavuzunu kontrol edin veya çağrı merkezine ulaşın.
Buzdolabı Işığı Yanıp Sönüyor
Buzdolabınızın soğutucu veya dondurucu kapısı açık kalmış olabilir. Kapıların kapandığından emin olunuz. Eğer kapıların kapandığından eminseniz ve alarm ışığı kırmızı yanıyorsa ve buzdolabınıza yeni taze gıda yüklemesi yaptıysanız buzdolabınızın sıcaklığı aniden yükselmiş olabilir. Soğutma/dondurma bölmesindeki hava açıklıklarının önünde herhangi bir engel olmadığından emin olup, buzdolabınızın gıdaları soğutması için zaman tanıyınız.
Buzdolabımdan uğuldama sesi geliyor. Sorun ne olabilir?
Bu bir arıza değildir. Cihazdan gelen uğultu sesi, cihazın arka kısmında yer alan motorun normal şekilde çalıştığını gösterir.
Eğer cihaz düz zemine yerleştirilmemiş ise, cihazdan uğuldama sesi gelebilir.
Cihazı su terazisi ve ayarlanabilen tekerlekler ya da vida dişli ayaklar üzerinde düzgün ayarlayınız.( Kurma klavuzuna bakınız)
İç arka duvarda damlacıklar var. Ne yapabilirim?
Nofrost buzdolapları:
Otomotik buz eritme (defrost) fonksiyonu etkinleştirilmiştir. Buzdolabınızda otomatik buz çözme özelliği bulunuyorsa bu normaldir. Otomotik buz eritme özelliği nofrost cihazlarda bulunmaktadır.Cihazın içindeki nem, soğutma bölmesinin arka duvarına çarpar ve donar; ardından buz çözme işlemi ile tekrar eritilir. Buz erir ve cihazın arka duvarındaki tahliye hortumu yoluyla cihazın arka tarafının alt kısmında yer alan kanala doğru akar. Oluşturulan ısı sayesinde, buzdolabı bölmesindeki su mutfakta buharlaşır. Yiyecekleri sıcak olarak cihaz içine yerleştirmek; nemi, dolayısı ile buz oluşumunu arttırabilir. Özellikle pişirdiğiniz yemekleri sıcak halde cihaza koymayınız.
Lowfrost buzdolapları:
Bu bir arıza değildir, arka duvar karlanma ve buzlanma yaparak soğutmaktadır. Erimeye geçtiği zaman arka duvarda damlacıklar oluşacaktır.
Buzdolabımın dondurucu bölmesinde buz tabakası var. Ne yapabilirim?
Nofrost buzdolapları:
Dondurucu bölüm(Dipfiriz) kapısı açık kalır ise karlanma & buzlanma oluşur. Buzdolabınızı eritip, tekrar çalıştırabilirseniz sorun giderilecektir. Erittikten sonra sorun devam ederse Web sayfasından servis için randevu alabilirsiniz. Randevu için tıklayın.
Lowfrost buzdolapları:
Bu bir arıza değildir, Low frost soğutucular dipfiriz bölümü karlanma ve buzlanma yaparak soğutmaktadır. Kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi eritebilirsiniz.
Buzdolabım sebzelerimi / yiyeceklerimi donduruyor.
Soğutma ayarı dereceli ise -18 ile +4, çevirmeli düğme varsa 2 konumuna getirin.
Max- Min olarak ayarlanıyorsa Min konumuna ayarlayın.Besinler arka duvara değmeyecek şekilde yerleştirildikten 12 saat sonra sorun çözülecektir.
Sorun devam ederse Web sayfasından servis için randevu alabilirsiniz. Randevu için tıklayın.
Buzdolabımın kapısı kapanmıyor.
Cihaz içindeki raf, tencere veya şişeler kapıya değiyor veya kapı lastiği yerinden çıkmış ise kapı kapanmayabilir.
Buzdolabım sürekli çalışıyor. Sorun ne olabilir?
Fazla yiyecek yüklemesi,
Kapının açık kalması,
Termostat ayarının yüksek seçilmesi,
Süper butonuna basılması durumları buna neden olabilir.
Buzdolabımdan ıslık sesi geliyor.
Bu bir arıza değildir. Cihazın arka kısmındaki fan motorunun hava üflemesi sırasında çıkarttığı sestir.
Buzdolabımdan tıklama sesi geliyor. Sorun ne olabilir?
Bu bir arıza değildir.Cihazın arka kısmında yer alan motorun durduktan sonra tekrar çalışmaya başlaması sırasında çıkarttığı sestir.
Buzdolabımda koku oluşumu var. Sorun ne olabilir?
Cihaz uzun süreli çalıştırılmadan, kapalı bir şekilde bekletilir ise bu ağır bir kokuya yol açabilir.
Cihazı derinlemesine temizleyiniz ve havalandırınız. İlk kullanımdan sonra, soğuk cihazda kokuya rastlamak neredeyse imkansızdır.Lütfen aynı zamanda kullanım kılavuzundaki, talimatlara da uyunuz.
Cihazdaki gıdalar bozulmuş olabilir.
Bozulan gıdalardan yayılan kokular iç bölmenin plastiğinin içine işleyebilir. Bu kokular, ardından uzun süre boyunca buzdolabı bölmesinden yayılacaktır. En kötü durum olarak, bu, sarılmamış gıdaların tadını değiştirebilir. Cihaz ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.
Gıdalar cihaz içinde kapalı halde muhafaza edilmeli.
Örnek olarak, narenciye suları düzgün bir şekilde saklamak özellikle önemlidir. "Kimyasal" işlem gören narenciye meyve suları cihazın içinde "kimyasal" bir kokuya neden olabilir. Bu kimyasal koku plastikte toplanabilir ve diğer paketlenmemiş gıdaların tadını değiştirebilir. Cihaz ayrıntılı bir şekilde temizlenmelidir.
Buzdolabımdan fokurdama sesi geliyor.
Bu bir arıza değildir. Cihazdan gelen fıkırtı, şırıltı ve tınlama sesleri cihazın soğutma maddesi borulardan akarken çıkardığı normal çalışma sesidir.
Bazı durumlarda cihazın yerleştirilmesinden kaynaklanabilir.
Cihazı bitişik ünitelerden, duvarlardan veya diğer cihazlardan uzağa yerleştiriniz.
Buzdolabım soğutma yapmıyor.
Sıcaklık ayarını kontrol ediniz, minimum konumda ise yükseltiniz.
Elektrik tesisastında bir sorun olmadığından emin olunuz. Sigortalarınızı ve lambalarınızın yanıp yanmadığını kontrol ediniz.
Buzdolabımdaki soğutma ünitesi daha uzun sürede açılıyor.Sorun ne olabilir?
Cihazın içindeki soğuk hava üfleyen kanalların kapatılması bu soruna neden olabilir. Hava kanllarının önünü kapatmanız soğuk hava dolaşımını engeller.
Cihaz kapısının sıklıkla açılması bu soruna neden olabilir. Kapıyı gereğinden fazla açmayınız.
Dondurucu Bölümün kapasitesinin üzerinde yüklenmesi durumu bu soruna sebep olabilir. Maksimum doldurma kapasitesi talimatlarına uyunuz.
Buzdolabımın soğutma bölmesi veya dondurucu ısısı çok düşük. Sorun ne olabilir?
Dondurucu bölmesi kapağı tam olarak kapatılmamış olabilir.Dondurucu bölüm kapısı kapatılırken "klik" sesi çıkar, bu şekilde kapının tam olarak kapandığı anlaşılır.
Dondurucu bölüm fazla yüklenmiş olabilir. Cihaz, uzun süre çalışacağı için bu, soğutucu bölümünde fazla soğumaya neden olacaktır.
Sıcaklık ayarı çok yüksek olabilir. Daha düşük bir ayar seçiniz.
Dondurulmuş gıdaların buzları çözülüyor.
Ortam sıcaklığı +16 °C'den daha soğuktur.
Bu durumda ortam soğuk olduğu için cihaz soğutmaya ihtiyaç duymayacak ve daha az çalışacaktır. Oda sıcaklığının +16 C üzerinde olmasını sağlayınız. Cihazınızda ortam sıcaklık düğmesi bulunuyorsa, bunu açınız. Bunu yapmak için düğmenin alt tarafına basınız; kırmızı işaret görünür hale gelir. Cihazın iç lambası azalan güç durumunda sürekli olarak açık konumda kalacaktır.
Buzdolabımın iç lambası çalışmıyor. Sorun ne olabilir?
Ampul arızalı olabilir. Ampulü değiştiriniz. Daha ayrıntılı bilgi için kullanım kılavuzuna bakınız.
Aydınlatma lambası çalışmıyor olabilir. Aydınlatma lambasını kontrol eden kapı şalterinin takılıp takılmadığını kontrol ediniz.